Behang
is een decoratieve manier om een muur te bedekken. Dit kan op een licht soort canvas of juist op heel sterk papier. Behang is een ideale muurdecoratie om vochtplekken in de muur of scheuren in de muur te verdoezelen.

Soorten behang
Behang is te verkrijgen in veel verschillende soorten. Al deze soorten behang hebben hun eigen kenmerken, voordelen en nadelen. De ene behangsoort is wat duurder dan de andere behangsoort. De ene soort behang zal van hogere kwaliteit zijn dan de andere soort behang. Het is echter wel van belang dat je kiest voor die soort behang die het beste bij  uw wensen en uw woning aansluit.

Papierbehang
Papierbehang is een veelgebruikte behangsoort. Dit komt mede doordat het een goedkopere soort behang is. Zoals de naam al zegt, is het behang gemaakt van papier. In de meeste gevallen bestaat het papierbehang uit zowel een bovenlaag als een onderlaag. Papierbehang staat garant voor mooie kleuren en heldere kleuren.
Het enige nadeel van papierbehang is dat het niet heel erg slijtvast is. Je kunt het daarom het beste in kinderkamers en slaapkamers gebruiken. Wat ook ideaal is aan papierbehang is dat het verkrijgbaar is in veel verschillende stijlen en structuren. Er zijn zowel dunnere soorten als dikkere soorten papierbehang. Het voordeel van de dikkere soorten papierbehang is dat ze erg gemakkelijk te verwerken zijn.

Vinylbehang
Vinylbehang is een behangsoort waarvan de toplaag of het gehele behang uit vinyl bestaat. Wanneer alleen de toplaag uit vinyl bestaat dan is de onderlaag van een ander materiaal gemaakt. Hier zijn vaak veel verschillen in te vinden. Er kan namelijk gebruik worden gemaakt van een onderlaag van papier, maar ook linnen kan als onderlaag worden gebruikt. Het komt ook wel eens voor dat er schuimvinyl of opgeschuimd vinyl wordt gebruikt.
Er wordt vaak gebruik gemaakt van vinylbehang met een papieren onderlaag. Het uiteindelijke vinylbehang heeft een gladde bovenlaag en kan bovendien wel tegen wat spatjes water. Zoals je misschien wel begrijpt, is vinylbehang dan ook zeker geschikt om te gebruiken in de keuken of de badkamer. Mocht er een spatje op komen dan is dit geen probleem want vinylbehang droogt goed. Het is overigens ook eenvoudig schoon te maken.
Zoals eerder gezegd is er ook opgeschuimd vinyl. Dit is vinylbehang dat een beetje sponsachtig aanvoelt. Het ligt aan de schuimmethode welke patronen achterblijven op het behang. Met opgeschuimd vinyl kun je dus een soort sierpleister effect op je muren creëren. Het nadeel van dit opgeschuimd vinyl is dat het snel verkleurt wanneer er veel gerookt wordt in de ruimte waar het op de muren is aangebracht. Wat je dan kunt doen is het vinylbehang verven met muurverf. Is dit je te veel moeite dan kun je het beste voor een andere soort behang kiezen.
Het gewone schuimvinyl kan ook worden gebruikt als vinylbehang. Deze behangsoort is ongeveer tussen de twee en de drie millimeter dik. Wanneer je het in je handen houdt, zul je merken dat het erg slap aanvoelt. Dit is schuimvinyl echter niet, want het is heel sterk. Daarnaast is schuimvinyl elastisch en het kan wel een stootje hebben. Schuimvinyl is goed schoon te maken waardoor het gemakkelijk te onderhouden is. Deze soort behang wordt het meeste toegepast op plaatsen waar de muurbekleding stevig moet zijn, zoals in ziekenhuizen en sportaccommodaties.
Wanneer je ervoor kiest om vinylbehang te gebruiken dan zul je eerst het oude vinylbehang moeten verwijderen. Dit kan door gebruik te maken van een stomer. Hiermee kun je de toplaag losweken en daarna kun je erg gemakkelijk de onderlaag verwijderen.
Vinylbehang is redelijk duur. Zeker in vergelijking met papierbehang is de prijs die je voor vinylbehang betaalt erg hoog. Vinylbehang is echter wel stukken steviger en vele malen gemakkelijker schoon te maken en schoon te houden dan het goedkopere papierbehang. Bovendien gaat vinylbehang langer mee dan papierbehang.

Acrylbehang
Acrylbehang is behang waarbij gebruik is gemaakt van acrylaatverf. Het is mogelijk om reliëf aan te brengen met deze acrylaatverf. Het voordeel hiervan is dat het behang minder snel zal verkleuren. Een bijkomend voordeel van acrylbehang is dat het goed is voor het milieu. Acrylbehang is in vergelijking met vinylbehang en textielbehang stukken beter voor het milieu. Behang je de muren in je huis met acrylbehang dan ben je dus groen bezig.
Textielbehang
Textielbehang bestaat uit natuurlijke of synthetische vezels waardoor het behang een exclusieve uitstraling krijgt. Je kunt gemakkelijk een bijzondere en warme sfeer creëren met textielbehang. Het bijkomende nadeel van deze fantastische uitstraling is het kostenplaatje. Textielbehang is namelijk behoorlijk geprijsd.
Zoals gezegd wordt textiel gemaakt van natuurlijke of synthetische vezels. Deze vezels worden op een onderlaag bevestigd. Deze onderlaag is gemaakt van papier of vlies. Het is ook mogelijk om patronen in het textielbehang aan te brengen. Dit wordt gedaan door flockage. Hierbij worden de vezels die het motief zullen vormen op het textiel aangebracht met hitte en een speciale druktechniek.
Hoe je textielbehang aanbrengt is afhankelijk van het materiaal van de onderlaag. Wanneer de onderlaag uit papier bestaat dan zul je de lijm op het papier moeten smeren. Bestaat de onderlaag uit vlies dan kun je de lijm rechtstreeks op de muur aanbrengen.
Wat overigens ook een nadeel van textielbehang is, is dat het stof aantrekt. Het textielbehang neemt de vervuilende stofdeeltjes in de binnenlucht op en geeft ze vervolgens weer vrij. Wanneer je dit wilt tegengaan kun je het beste het behang behandelen met vuilwerende en waterafstotende middelen. Wanneer je last hebt van een stofallergie is het dus erg verstandig om een andere behangsoort dan textielbehang uit te kiezen.

Vliesbehang
Tegenwoordig is vliesbehang het alternatief voor klassiek behang. Daarnaast wordt het ook vaak gebruikt als onderlaag voor verf of ander behang. De stof van vliesbehang is licht en toch erg stevig. Vooral bij verbouwers en schilders is vliesbehang erg geliefd. Een andere naam voor vliesbehang is snelbehang. Deze naam heeft vliesbehang te danken aan het feit dat het op een muur kan worden aangebracht zonder het in te lijmen en zonder wachttijd. Het is behang met een toplaag van papier of vinyl. De onderlaag van vliesbehang is van vlies gemaakt. Op vliesbehang kan – wanneer je dat graag wilt – een andere vorm van wandbedekking worden aangebracht, zoals het al eerder genoemde behang of verf.
Vliesbehang heeft vele voordelen. Het eerste noemenswaardige voordeel is dat je vliesbehang eenvoudig en snel kunt aanbrengen op de muren. Het is niet zo dat je enorm veel verstand hoeft te hebben van behangen om een muur te kunnen bedekken met vliesbehang. Een ander voordeel is dat je geen behangtafel nodig hebt, want je smeert de lijm op de muur en je duwt het vliesbehang er tegenaan. Wat daar nog als voordeel bij komt is dat het vliesbehang nooit zal krimpen nadat je de lijm hebt aangebracht. Ook zullen er nooit zomaar uit het niets vlekken op het vliesbehang komen.
Het is overigens ook zo dat vliesbehang vele malen sterker is dan het gewone klassieke papierbehang. Hier moet je namelijk oppassen voor het ontstaan van scheuren, maar bij vliesbehang is het ontstaan van scheuren zo goed als uitgesloten. Ben je het vliesbehang zat dan is het erg eenvoudig verwijderd zonder dat er resten achter blijven of dat er schade op je muren ontstaat. Het gewone behangpapier moet vaak met een stomer worden verwijderd, maar vliesbehang kan in de meeste gevallen gewoon droog worden verwijderd van de muren.
Vliesbehang bevat geen bestanddelen die schadelijk zijn voor het milieu. Door vliesbehang te gebruiken ben u dus ook nog eens milieuvriendelijk bezig. Daarnaast is het zo dat vliesbehang biologisch afbreekbaar is. Mocht er een stukje vliesbehang in de natuur terecht komen dan zal dit verteerd worden naarmate de tijd vordert zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor het milieu.
Vliesbehang is enorm geschikt voor probleemmuren. Je kunt haarscheuren bedekken met het vliesbehang zonder dat vervolgens het hele behang gaat vervormen. Het is wel van belang dat je grote scheuren en grote gaten wel eerst wegwerkt voor je met het vliesbehang aan de slag gaat, maar bij haarscheuren is dit niet nodig. Dit komt doordat het vliesbehang vele malen sterker is dan normaal behang en door het feit dat vliesbehang niet zal vervormen.

Glasvezelbehang
Een relatief nieuwe behangsoort is glasvezelbehang. Deze behangsoort is gemaakt van fijne glasvezels daar waar normale soorten behang vaak gemaakt worden van papier. De glasvezels worden op een speciale manier verweven. Vervolgens worden ze geperst net zo lang tot er een enorm fijn en heel erg sterk gaas ontstaat. Het is mogelijk om in dit gaas lokale verdikkingen aan te brengen. Zo kun je dus een mooie structuur in het glasvezelbehang zichtbaar maken. Enkele voorbeelden van structuren die mogelijk zijn, zijn de visgraatstructuur, de zigzagstructuur, de ruitstructuur en de weefstructuur.
Glasvezelbehang is maar in één kleur leverbaar en dat is de kleur neutraal wit. Hier hoef je echter niet van te schrikken want het glasvezelbehang is gemakkelijk over te schilderen met latexverf. Je kunt dus uiteindelijk een unieke en warme uitstraling creëren die voldoet aan je eigen wensen.
Glasvezelbehang wordt vaak gebruikt om muren die beschadigd zijn te versterken. Is het pleisterwerk of het stucwerk van een muur niet zo goed, dan kun je dit met glasvezelbehang keurig tegen de muur houden. Het pleisterwerk of het stucwerk krijgt dan niet de kans om verder af te brokkelen. Wanneer  het glasvezelbehang voornamelijk is aangebracht om de muur te beschermen dan  kan  er gewoon overheen behangen worden. Er kan er echter ook over heen geschilderd worden. De structuur van het glasvezelbehang blijft dan gewoon behouden.
Je kunt daarnaast ook overwegen om geluidsdempend glasvezelbehang te kopen. Deze geluidsdempende varianten van glasvezelbehang zijn echter wel iets dikker dan het normale glasvezelbehang. Wat ook noemenswaardig is, is het feit dat glasvezelbehang niet of nauwelijks zal branden. Zeker wanneer je het glasvezelbehang combineert met een ondergrond van gipsplaat dan ben je verzekerd van een uitstekende brandveiligheid.
Zoals al eerder genoemd is het mogelijk om het glasvezelbehang over te sausen De meest gebruikelijke manier om dit te doen is met latexverf. Het voordeel van latexverf is dat het in bijna alle kleuren die je kunt bedenken te leveren is. Het beste kun je twee lagen aanbrengen, omdat de eerste laag niet in alle gevallen voldoende dekkend is.

Stijlen behang
Het nut van een bepaalde behangstijl
Door je huis in een bepaalde stijl in te richten, kun je laten zien wie je bent en waar je voor staat. Dit uit zich niet alleen in de meubels die je kiest, maar ook zeker in de manier waarop je de muren in je huis aankleedt. Zo kun je er onder andere voor kiezen om de muren te behangen. Maar wanneer je de keuze hebt gemaakt om je huis te behangen dan ben je er nog lang niet. Je moet immers nog bepalen welke stijl behang je het liefste in je huis zou willen hebben. Deze keuze is niet zo makkelijk, want behang vormt als het ware de fundering van jouw persoonlijke stijl in je eigen huis. Kies je voor de juiste stijl behang dan kan jouw persoonlijke stijl enorm goed tot recht komen. Heb je echter een verkeerde keuze gemaakt dan kan dit je hele stijl verkeerd doen uitkomen. Wanneer je een bepaalde stijl behang uit gaat kiezen, zul je dus een aantal belangrijke factoren in de gaten moeten houden.
Welke stijlen er allemaal zijn
Er zijn veel verschillende stijlen behang. Op deze website wordt een groot aantal stijlen nader toegelicht. Zo wordt er ingegaan op klassiek behang, retro behang en oud behang. Maar ook wat modernere behangen zoals modern behang en barok behang komen aan bod. Er wordt ook nader uitleg gegeven over behang voor op de kinderkamer. Wat de laatste jaren steeds vaker bij mensen in huis aan de muur kleeft is fotobehang. Dit is een zeer unieke manier van behangstijlen en daarom wordt deze ook kort en bondig toegelicht.

Retro behang
De opkomst van retro behang
Het klassieke behangpapier is nog steeds erg populair, maar het verliest toch wat aan marktaandeel. Dit wordt deels ingenomen door retro behang. Vooral de soorten behang uit de jaren vijftig, zestig en zeventig zijn erg populair. Dit retro behang zie je dan ook steeds meer in woonkamers, in keukens en in slaapkamers. Retro behang is voornamelijk in opkomst doordat het te combineren is met de voordelen van modern behangpapier. Om deze reden zijn er steeds meer mensen die besluiten om over te gaan op retro behang.
Populair retro behang
Retro behang gaat – in tegenstelling tot wat veel mensen vaak wel denken – niet om middeleeuwse motieven. In veel gevallen gaat het om het behangpapier dat uit de jaren vijftig, zestig en zeventig komt. Dit retro behang wordt gekenmerkt door kleurrijke, oranje en bruine vormen. De meest voorkomende vormen zijn de cirkels en de krullende patronen.
Deze vormen waren toentertijd een uiting van de psychedelische stijl en de verruiming van de geest. Men wilde zich in die tijd afzetten tegen de huidige maatschappij. Ook wilde men zich vrij voelen op allerlei gebieden, dus ook op het gebied van de inrichting van het huis. Het degelijke wit van de voorbije jaren werd bij het grof vuil gezet en daarvoor in de plaats kwamen bombastische patronen die de tijdsgeest van dat moment weerspiegelden. In die tijd vlogen de behangrollen – met patronen die nu bekend staan als retro – de winkels uit.
Waarom tegenwoordig kiezen voor retro?
Tegenwoordig gaat alles ontzettend snel. De werkomgeving verandert continu en dit resulteert voor veel mensen in stress. Daarnaast is het ook nog eens zo dat de technologie enorme stappen maakt. In drukke tijden als deze verlangen veel mensen terug naar vroeger: naar periodes van vrijheid en wispelturigheid. Ze willen zich graag ook in de huidige maatschappij afzetten tegen het haasten en het spoeden.
Het voordeel van de tegenwoordige tijd is dat het makkelijker is om retro behang te maken. De digitalisering van de maatschappij maakt het namelijk mogelijk om historische patronen na te maken. Je hoeft dus niet op zoek naar oude behangpapierrollen die je heel wat geld kosten. Het is nu mogelijk om retro behang op je muren te hebben zonder dat je hiervoor dieper in de buidel hoeft te tasten. Daarnaast is het zo dat het retro behangpapier van tegenwoordig duurzamer is dan het behangpapier dat echt retro is. Een ander voordeel van het huidige retro behang is ook dat je het makkelijk op de muur kunt aanbrengen.

Retro behang aanschaffen
Retro is weer helemaal hip. Doordat het zo populair is, is het in bijna elke behangwinkel wel te kopen. En dan heb je nog een redelijk uitgebreide keuze. Om de uiteindelijke keuze te maken, zul je zorgvuldig rond moeten neuzen om te zoeken naar het retro behang dat in jouw huis past. Wanneer je het aan wilt brengen op de muren is precisie vereist. Het gaat namelijk om levendige en drukke patronen die goed op elkaar aansluiten. Schakel daarom altijd een vakman in voor het mooiste resultaat.

Klassiek behang
De kenmerken van klassiek behang
Wanneer je een klassieke inrichting wilt of hebt in je huis dan wil je natuurlijk wel een behang dat hier bij past. Het beste kun je dan ook gaan voor klassiek behang. Klassiek behang kenmerkt zich door de prachtige, grote motieven van bloemen en de ouderwetse ornamenten. Wanneer dit op je behang staat dan kun je de kamers van je huis in authentieke sferen brengen.
Klassiek behang wordt populairder
Steeds meer behangsoorten van vroeger worden weer erg populair. Steeds vaker worden de retro prints weer gebruikt om de muren mee te behangen, maar ook klassiek behang is weer helemaal op zijn retour. Vooral voor de mensen die niet zo weg zijn van de trendy varianten is dit klassieke behang een echte aanrader. Zo kun je laten zien dat je iets behoudender bent ingesteld dan alle andere mensen die voor een meer losbandige uitstraling gaan met hun behang.
Onderscheidend in klassiek behang
Het leuke van klassiek behang is dat je het zo onderscheidend kunt maken als je maar wilt. Wat helemaal in is bij klassiek behang zijn de grote motieven. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je hele wand te behangen met één groot motief. Je maakt dan als het ware een gigantisch kunstwerk van je muur.

Barok behang
Voornamelijk in de jaren zeventig was barok behang erg populair, maar de laatste jaren wordt barok behang ook weer steeds vaker gekocht. Eigenlijk kan je niet zeggen dat barok terug is van weggeweest, want het is nooit weggeweest. Al sinds de zeventiende eeuw zijn de mensen helemaal weg van de drukke figuren die zo kenmerkend zijn voor de barokstijl. Barok behang wordt ook gekenmerkt door asymmetrie, ingewikkelde patronen en veel sierlijke tierelantijntjes. Veel mensen gebruiken barok behang in hun woning om een bepaalde muur wat voller te doen overkomen.
De uitstraling van barok behang
In de meeste gevallen bestaat barok behang uit twee kleuren en een sierlijk motief. Het motief kan zowel een klassieke uitstraling als een moderne uitstraling hebben. Wanneer u ervoor kiest om barok behang in uw huis aan te brengen op de muren dan kunt u dit samen laten gaan met klassiek, Frans meubilair. Daarnaast kun je de uitstraling nog eens versterken door riante fotolijsten en spiegels in je meubilair op te nemen. Om de mooiste uitstraling te bereiken kun je het beste de kleuren van het barok behang terug laten komen in de rest van je interieur. Zo kun je met barok behang een harmonieuze, klassieke en toch moderne uitstraling realiseren.
Barok behang aanbrengen op de muren
Barok behang heeft een fantastische uitstraling, maar kent echter één heel groot nadeel. Dat nadeel is dat het motief vaak erg ingewikkeld is. Wanneer je de muren gaat behangen met het barok behang dan kan het hele patroon om zeep worden geholpen wanneer het behang een beetje scheef wordt aangebracht.dus hier geldt ook weer dat U dit beter door de vakman aan kan laten brengen.

Kinderkamer behang
Er is waarschijnlijk in geen enkele andere soort behang zoveel keuze als in kinderkamer behang. Voor je kind is kinderkamer behang net zo belangrijk als het behang in de woonkamer voor jou. Het is een soort accessoire op woongebied en het dient als uiting van een bepaalde stijl. Je kunt gaan voor neutraal behang, in een bepaalde kleur, maar je kunt er ook voor kiezen om motiefjes aan te brengen. En wanneer je er voor kiest om motieven te gebruiken, dan moet je nog kiezen of dit bijvoorbeeld logo’s zijn van bijvoorbeeld voetbalclubs of dat het gaat om afbeeldingen van prinsessen. Daarnaast kun je er natuurlijk ook voor kiezen om dieren in het behang terug te laten komen of afbeeldingen die helemaal niets voorstellen. Ook kun je Disney figuren, bloemen of wat dan ook gebruiken als motieven in het kinderkamer behang.
Waar moet je op letten bij het kiezen van kinderkamer behang?
Wanneer je een keuze gaat maken voor kinderkamer behang dan is het wel van belang dat je kiest voor een behang dat past bij de stijl van de kinderkamer. Wil je bijvoorbeeld een kinderkamer die rust uitstraalt dan is het vanzelfsprekend dat je geen logo’s van auto’s of voetbalclubs uitkiest voor op het behang. Je kiest dan uiteraard voor behang dat er rustiger uitziet.
Ook de kleurstelling van het kinderkamer behang speelt mee. Je wilt dat je kind tot rust kan komen in zijn of haar kamer. Vloekende kleuren op de muren helpen daar niet echt aan mee. Maar één kleur voor alles (voor het behang, de gordijnen, de vloerbedekking en de meubels) straalt ook geen rust uit voor uw kind. Je zult met het kinderkamer behang dus een tussenweg moeten vinden bij het afwisselen van kleuren en stijlen.
Leeftijdsverschillen in kinderkamer behang
Wat je altijd in gedachten moet houden is dat kinderkamer behang verschilt per leeftijdscategorie van je kind. Een baby zal het niet heel veel uitmaken welk design er op de muren staat, want een baby heeft daar nog maar weinig besef van. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om afbeeldingen van bloemen te gebruiken. Maar wanneer je kind een aantal jaar ouder is dan is het toe aan ander behang. En weer een aantal jaren later zal je kind weer ander behang willen, omdat het huidige behang naar zijn of haar mening te kinderachtig is.
Wanneer je dus een keuze maakt voor kinderkamer behang dan zul je moeten kijken of je kiest voor een soort kinderkamer behang die meerdere leeftijdsfasen mee kan (een neutraal behang) of dat je ervoor kiest om eens in de zoveel jaren de kinderkamer te voorzien van nieuw behang.

Modern behang
Veel mensen richten hun huis tegenwoordig modern in. En bij een moderne inrichting hoort uiteraard ook een moderne muur. Wanneer je behang op je muren wilt dan is modern behang een aanrader. Hiermee kun je de stijl die je wilt uitstralen extra benadrukken.
Wanneer je voor modern behang gaat dan heb je ontzettend veel keus. Wat momenteel heel erg in is, zijn de opvallende behangpatronen en het kleurrijke behangpapier. Wanneer je een kitscherig bloemenmotief op je muren wilt dan is dit mogelijk. Maar ook opvallende lijnpatronen zijn tegenwoordig helemaal modern.
Wanneer je met je moderne behang een moderne uitstraling wilt bereiken dan zul je het behangpapier wel anders moeten toepassen dan enkele jaren gleden. Je zult het moderne behang nu moeten gebruiken om accenten aan te brengen in je woning. Wat je ook kunt doen is de patronen die opvallen steeds door je hele woning herhalen.
Behang laten doorlopen op het plafond
Wat tegenwoordig ook vaak in huizen met modern behang terug te vinden is, is behang dat doorloopt over het plafond. Het lijkt niet echt een logische keuze om te maken en het is ook wel redelijk gewaagd. Het resultaat het dan voornamelijk om bloemen en lijnpatronen. Dit zijn ook de motieven die je veelvuldig terugvindt in de collectie modern behang van veel aanbieders.
De bloemmotieven verschillen ook onderling veel van elkaar. Zo zijn er de grote, opvallende bloemen, maar ook de wat minder opvallend aanwezige bloemmotieven in het moderne behang. Het kan zo zijn dat de bloemen in blokken terugkomen, maar ook in lijnen. Wat je tegenwoordig ook met grote regelmaat ziet, zijn de stengels met daaraan zowel bladeren als bloemen.
De streepmotieven zijn onderling ook erg divers. Zoals eerder gezegd lopen deze lijnpatronen erg uiteen. Zo kan er sprake zijn van slechts één lijntje in het behang, maar ook van meerdere lijnen. En deze lijnen kunnen verschillen in onder andere dikte en kleur. Daarnaast is het zo dat de richting waarin de lijnen van het moderne behang lopen ook erg van elkaar kunnen verschillen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat de lijnen horizontaal, verticaal of diagonaal lopen. Maar het kan ook zomaar zijn dat de lijnrichtingen met elkaar gecombineerd worden. Met modern behang is bijna alles mogelijk.

Fotobehang
De ideale manier om je interieur een originele twist te geven is door gebruik te maken van fotobehang. Fotobehang wordt gemaakt van speciaal papier dat bedrukt wordt met een UV bestendige inkt. De kleuren van het fotobehang blijven behouden, zelfs wanneer het veelvuldig wordt blootgesteld aan zonlicht. Fotobehang is te verkrijgen in ontzettend veel verschillende prints. Dit varieert van natuurfoto’s tot stedenfoto’s en van mensen tot voorwerpen.
Het is natuurlijk ook mogelijk om je muren te behangen met een foto die je zelf gemaakt hebt. Zo kun je elke dag genieten van alle mooie herinneringen die je hebt aan een bepaalde gebeurtenis. Je kunt je eigen digitale foto’s laten printen op kwalitatief fotopapier dat gemaakt is op basis van latex of vliesbehang. Waar je op moet letten is het formaat van de foto. Is de kwaliteit van de gebruikte foto niet goed genoeg dan zul je duidelijk pixels waar kunnen nemen op het behang.

Behangen met fotobehang
Om het resultaat van fotobehang zo optimaal mogelijk te krijgen, zul je er voor moeten zorgen dat alle stroken behang naadloos op elkaar aansluiten. Om dit makkelijker te maken, worden de banen fotopapier vaak voor je genummerd. Het behangen met fotobehang is een uiterst secuur werkje waar je echt je tijd voor zult moeten nemen.
Creatief met fotobehang
Met een beetje creativiteit kan je fotobehang echt origineel en uniek maken. Wil je de fotowand beschermen dan kun je er eventueel een glazen plaat voor plaatsen. Wanneer je een modern interieur wilt verkrijgen dan kun je fotobehang plaatsen van grote steden. Hierdoor lijkt je interieur ook continu in beweging. Wanneer je het realistische effect van het fotobehang wilt versterken dan kun je indirect licht op de fotowand plaatsen.
Als je van moderne en landelijke interieurs houdt dan is een fotowand met herfstkleuren een ideale blikvanger. Hiermee kun je ook een warme en knusse sfeer creëren. Ga je voor een ontspannende uitstraling dan kun je kiezen voor fotobehang met een afbeelding van bijvoorbeeld een bos of een strand. Vooral voor in de woonkamer en voor in de slaapkamer is dit een erg leuk idee

Muren
Wanneer je behang aan gaat brengen op je muren dan kun je dit niet zomaar op de muren plakken. Je moet bijvoorbeeld eerst het oude behang van de muur verwijderen voor je het nieuwe behang kunt aanbrengen. Daarnaast kun je ook niet behangen op muren die vol zitten met scheuren en gaten. Je zult je muren dus eerst behangklaar moeten maken voor je ze kunt gaan behangen.
Het oude behang verwijderen is een klus die soms veel tijd in beslag kan nemen. Vooral wanneer het oude behang stevig vastzit, kan dit je een flinke hoeveelheid tijd gaan kosten. Het oude behang kun je over het algemeen het beste verwijderen met een stoomapparaat en een plamuurmes.
Wat je vaak wel ziet bij het verwijderen van het oude behang is dat de muren deels afbrokkelen en scheuren vertonen. Wanneer je nieuw behang aan gaat brengen, is het wel van belang om de muur egaal te krijgen. Dit kun je doen door gebruik te maken van speciaal daarvoor bestemd vulmiddel.
Als de schade aan de muren heel erg is, dan is reparatie haast ondoenlijk. Je kunt het beste dan de muren egaliseren met plaatmateriaal. Je kunt de muren bijvoorbeeld voorzien van gipsplaten. Dit is wel even wat werk, maar dan kun je wel je muren van behang voorzien. En dat is toch wat je uiteindelijk wilt.